Scarface ( Yaralı Yüz ) - Umur Betin

Scarface,Brian De Palma'nın, "Al Pacino'yu keşfeden adam" olarak bilinen Martin Bregman önderliğinde 1934 yapımı, aslından serbest uyarlayarak yarattığı taçsız ve muazzam bir başyapıt... Filmin asıl senaristi Sidney Lumet'ten senaryoyu devralan Oliver Stone, filmin senaryosundan Paris'te kokain alemleri yaparak yazdığını itiraf ederek bahseder. Filmin başrollerini Al Pacino, Michelle Pfeiffer ve Steven Bauer paylaşır.





"Say hello to my little friend" ...
Gösterimi öncesi, aşırı dozda şiddet ve argo kullanımı olduğu için haftalarca mahkemelik olan, sinema dünyasında o yıllarda acımasızca yerilen ve neredeyse hiçbir ödüle layık görülmeyen; ancak yıllar sonra kült film olmasına engel olunamayan "can alıcı" efsane...














"Amerikan Rüyası" ve "Anti-Komunizme" sert göndermelerle dolu filmin müzikleri, 70'lerin disko müziklerinin "Baba Prodüktör"ü Giorgio Moroder tarafından yapılmıştır.








Film afişi adeta bir pankart gibi dünyaya dalga dalga yayılan efsane filmin hikâyesi, Tony Montana isimli Kübalı suçlunun, Miami'ye gelip uyuşturucu lordu Loggia'nın emrinde çalışmaya başlamasına dayanır.Montana'nın hırsı ve öfkesi sayesinde basamakları hızla tırmanıp büyük bir suç şebekesinin başı haline gelir.

Benim yorumum:

Bir nevi Al Pacino'nun yeniden doğuşunu simgeleyen hayatının dönemec filmidir. Al Pacino'nun üstün rol yeteneğini sergilediği.Son sahnedeki akıllara kazınmış olan efsane replikleri ve oynadıgı rolü yaşamasıyla sonraki filmleri için bir nevi fener işlevi görmüştür Scarface'teki başrolü .En dipten tepeye kadar cıkan bir adamın müthiş öyküsü...world is yours...al pacino'nun bozuk ingilizcesiyle akıllarımıza kazınmıştır bu film. müziklerinden tutun filmin en ufak karesine kadar her şeyi kült film olmayı sonuna kadar hak etmiştir.

kaynak: http://www.filmhafizasi.com/sinema-odalari/karanlik-sehir/scarface-1983/

Yorumlar

  1. dehşet bi film herkes izlemeli bence..

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten basyapit kelimesinin sinemadaki karsiligi Scarface'dir.tony montana Alpacino nun baska hiçbir filminde olmadigi kadar görkemli dehset vericidir.çatisma sahnesinden bilmem bahsetmeme gerek var mi tam bir klasik.

    YanıtlaSil
  3. Harika bir film. Yeraltı dünyasını ve içinde yok olan hayatları ustalıkla gözler önüne sermiş. Al Pacino bu konunun en iyilerinden zaten... Filmin bazı sahnelerini 4-5 kez izledim...

    YanıtlaSil
  4. inanılmaz derecede harika bir film.dünya sinemasının en iyi filmlerinden birisi.Al Pacino harika bir oyuncu olduğunu bu filmde de göstermekte herkes izlemeli.

    YanıtlaSil
  5. Bu filmi izlemedim. Ama yapılan yorumlar beni bu filmi izlemeye teşvik etti. En yakın zamanda bu film izlenecekler arasında...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar