The Godfather ( Baba ) - İlkay Şekerci

The godfather,Mario Puzo’nun tamamıyla gerçek hikâyelerden esinlenerek yazdığı, Francis Ford Coppola’nın aynı adı taşıyan bu eserden beyaz perdeye nakşettiği “insanüstü” bir yapım… Başrollerini, Coppola’nın “Bu rolü bu genç ve hırçın Sicilyalı delikanlıya vereceğim” diye bahsettiği, “Bir Kaplan Kravat Takar Mı?” oyunuyla Tony Ödülü’nü kazanan Al Pacino ile filmdeki oyunculuğuyla kazandığı Oscar ödülünü, soykırıma uğrayan Kızılderililere ithaf eden 50’lerin yakışıklı aktörü Marlon Brando paylaşmıştır.










Tüm zamanların tartışmasız en iyi filmi kabul edilen bu başyapıtta, 2. Dünya Savaşı sonrasındaki 1940’ların Amerika’sında Don Vito Corleone'nin başında olduğu Corleone ailesi başta olmak üzere, suça dayalı kurulmuş, New York’taki yer altı işlerini yöneten 5 mafya ailesinin hikâyesi anlatılır.










Corleone ailesini diğerlerinden ayıran özelliği, Don Corleone'nin cebinde bozuk para gibi taşıdığı politikacılar ve yargıçlardır. Politikacılar ve yargıçlarla olan bu yakın ilişkileri diğer ailelerin açamadığı kapıları açabilmesini sağlamaktadır












Oyunculuk, senaryo ve yapım olarak her aşaması başarı kokan filmin müziklerini filmle beraber efsaneleşen İtalyan sanatçı Nino Rota bestelemiştir.

 

 

 

 

Benim yorumum:

Kesinlikle bir başyapıt olmasının ötesinde filmle ilgili en sevdiğim yorumlardan biri de bu filmin ardından tüm mafya babalarının kedi beslemeye başladığına yönelik bir efsanenin yayılmasıdır. Bununla birlikte Fredo karakterinin başlıbaşına sevgi ve nefret arasındaki o müthiş çelişkiyi; inançlar ve eylemler arasında kalan insanın çaresizliğini tüm keskinliğiyle verebilmiş olması, Fredo'nun denizin ortasında bir kayığın içindeki saflığı Corleone'nin gerçeğidir.Her izleyiste yeni bir seyleri farketmek mümkün.Tek kelimeyle durup senaryosunun oyuncularının vede yönetmeninin alkışlanabileceği filmlerden biri..



kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Baba_(film)

Yorumlar

  1. Bu filmi daha iyi anlayabilmek için kitabını okumak gerek. Gelmiş geçmiş en iyi mafya filmi. Donuk gibi görünen film aslında mafyanın nasıl yönetildiğini anlatıyor. mafya babalarınında aynı zamanda iyi bir idareci olması gerektiğini anlatırken işlerinde nasıl yürüdüğünü gösteriyor.

    YanıtlaSil
  2. bazen hayatta bir seçim yapmanız gerekir. Ya ipin ucunda bir kukla olacaksınızdır, yada ipleri elinde tutan kişi, ancak cesur adamlar bu ikincisini seçer.İşte Vito Andolini de ipi elinde tutan kişi olmayı seçmiştir.O herşeyden önce bir aile babasıdır. Evlatlarına düşkün sevecen ve yerine göre otoriter, her baba gibi ama rakiplerine ve ihanet edenlere ,zorbalık edenlere karşı da bir okadar merhametsiz. The godfather ı diğer mafya filmlerinden ayıran belkide en önemli özellik , bir mafya babasını ve ailesini bu kadar derinlemesine anlatması ve herşeyden önce mafya babasını da bir insan olarak ele almasıdır.O yüzden diyebileceğim tek şey EŞSİZ...

    YanıtlaSil
  3. hayatın insana neler getireceği belli olmaz ya hayatta figuran olcaksınız yada senarist olacaksınız Vito Andolini de senarist olmayı seçmiş ve kendi senaryosunu oluşturmuştur.dünyada yapılan en iyi mafya filmi bence.ve bu filmde mafya babasının ailesine ve çevresine ne kadar çok değer verdiğini de göreceksiniz.

    YanıtlaSil
  4. Yeraltı örgütünün yasallaşması

    YanıtlaSil
  5. bu filmi öyle film bakmak icin bakmayin gercekten zaman ayirip bakin cok güzel anlamli ama uzun sürüyor … ama degiyor tek kelimeyle süper bir film...

    YanıtlaSil
  6. Bu devirde böyle bir film çekmek gerçekten büyük bir başarı. Ki hala bu filmi baz alarak Mafya filmleri ve dizileri çekilmekte. Bu da bu filmin başarısıı kanıtlamış oluyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar